Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΔΡΑΣΕΙΣ 2023-2024 "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ"

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 οι μαθητές των τμημάτων Α2 και Α3 επισκεφθήκαμε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πρωτογενή τομέα, με σκοπό να ενημερωθούμε ως προς τα επαγγέλματα που σχετίζονται. Τις επισκέψεις τις οργάνωσαν οι υπεύθυνοι καθηγητές μας σε συνεργασία με το σύλλογο γεωπόνων της Πρέβεζας.

Την Τρίτη 9 Απριλίου το προεδρείου του συλλόγου ήρθε στο χώρο του σχολείου και τις τελευταίες ώρες μας έγινε ενημέρωση για θέματα όπως η γεωργία, η βιολογική γεωργία, η κτηνοτροφία αλλά και μια παρουσίαση για το επάγγελμα του γεωπόνου. 

Πρώτος μας μίλησε ο κ. Πάνης που μας ενημέρωσε για το τι είναι η βιολογική γεωργία. Τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι βιολογικές καλλιέργειες για την υγεία μας αλλά και για την υγεία των καλλιεργητών. Μας επισημάνθηκε επίσης ότι τα βιολογικά προϊόντα βρίσκονται σε ειδικές θέσεις στα supermarkets. Μάθαμε ότι η χρήση των χημικών είναι ατελέσφορη γιατί οι οργανισμοί αναπτύσσουν ανθεκτικότητα και χρειάζονται νέα πιο ισχυρά φάρμακα, οπότε προκύπτει ένα φαύλος κύκλος. Έτσι μας είπε ότι χρησιμοποιούνται παγίδες ή  έντομα σαρκοφάγα τα οποία είναι "σύμμαχοί" των καλλιεργητών αφού τρέφονται με τα έντομα "εχθρούς", κάτι που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, αφού η ίδια η φύση έχει τον τρόπο της προφύλαξης των καλλιεργειών. 

Στη συνέχεια μας μίλησε ο κ. Γάτσιος πρόεδρος του συλλόγου και μας παρουσίασε τις σύγχρονες εξελίξεις στο χώρο της γεωργίας, τη διείσδυση της τεχνολογίας όπως drones που ψεκάζουν, δορυφόροι με φίλτρα poy παρατηρούν και μέσω φίλτρων εντοπίζουν με μεγάλη ακρίβεια θέματα που χρήζουν στοχευμένων παρεμβάσεων.

Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε από τον κ. Κοτσιαρίνη για θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε τα υψηλά ποσοστά παραγωγής σε κρέας που έχει η περιοχή της Πρέβεζας. Για παράδειγμα η περιοχή μας παράγει σχεδόν το 100% της συνολικής παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Ήπειρο. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές  και βοηθούν στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Τελευταία μας μίλησε η κα. Παυλίδη η οποία μας παρουσίασε το επάγγελμα του γεωπόνου. Μας Μίλησε από ποια κατεύθυνση μπορεί κάποιος να περάσει, ποια πανεπιστήμια υπάρχουν, τι ειδικότητες καλύπτουν, τα μεταπτυχιακά, τα μαθήματα που κάποιος θα συναντήσει στο πανεπιστήμιο, που μπορούν να απασχοληθούν, όπως ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σε δημόσιους φορείς, σε φορείς πιστοποίησης, στη βιομηχανία λιπασμάτων, τροφίμων, ζωοτροφών, σε ερευνητικούς φορείς, κα.

Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε αρχικά μια επιχείρηση με θερμοκήπια, στη συνέχεια μια πτηνοτροφική μονάδα και κλείσαμε τον κύκλο των επισκέψεων σε μια μονάδα συσκευασίας βιολογικών προϊόντων.

Η πρώτη στάση ήταν στα θερμοκήπια του κ. Μπάζιου στον Αγ. Θωμά. Είδαμε από κοντά ένα γυάλινο θερμοκήπιο με ντομάτες και αγγούρια με τον εξοπλισμό τους. Είδαμε τις μέλισσες (μπομπίνες) που βοηθούν στην γονιμοποίηση των φυτών, είδαμε τις παγίδες για τα έντομα, αλλά και τα σαρκοφάγα έντομα "συμμάχους" των καλλιεργειών.  

Η δεύτερη στάση μας  ήταν στο πτηνοτροφείο του κ. Τριάντου όπου είδαμε πως είναι ένα σύγχρονο πτηνοτροφείο. Είδαμε πόσο προσεγμένες είναι οι εγκαταστάσεις, πόση προσοχή δίνετε στις συνθήκες φωτισμού, θερμοκρασίας και υγρασίας. Στο πτηνοτροφείο υπήρχαν περίπου 20.000 κοτόπουλα που παραμένουν για περίπου 45-60 ημέρες. Μετά μεταφέρονται σε σφαγεία, ο χώρος απολυμένεται και ετοιμάζετε για να υποδεχθεί τη νέα φουρνιά νεογνών. 

Τελευταία στάση το συσκευαστήριο βιολογικών προϊόντων του κ. Αποστολίδη. Ενημερωθήκαμε για τη

διαδικασία επεξεργασίας των εσπεριδοειδών. Υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που διαδοχικά τα πλένουν, τα χωρίζουν σε μεγέθη, τα συσκευάζουν σε διχτάκια και χάρτινες συσκευασίες. Μάθαμε ότι τα προϊόντα πηγαίνουν κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη με μεγάλο πλήγμα το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη Ρωσία. Είδαμε πορτοκάλια

χυμοποιήσιμα που θα πήγαιναν σε κατάστημα στην Αυστρία που πουλάει αποκλειστικά χυμούς. Ακούσαμε για τον ανταγωνισμό που είναι έντονος από χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία αλλά και τα πλεονεκτήματα που έχουμε λόγω της εγγύτητας που έχουμε στις αγορές της Ευρώπης.


Στο τέλος μετά από μια "επιτυχή διαπραγμάτευση" ενός συμμαθητή μας με τον κ. Αποστολίδη κλείσαμε μια συμφωνία αγοράς πορτοκαλιών (που τα φάγαμε στην επιστροφή μας) αντί 50 λεπτών , που ποτέ δεν τα δώσαμε.

Ήταν μια χρήσιμη ενημερωτική δράση για επαγγελματικές δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή μας και πολλοί από εμάς τις αγνοούσαμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

  Σε μια προσπάθεια βιωματικής δράσης για την εγκατάσταση των μικρασιατών στην Πρέβεζα οι μαθητές του τμήματος ανθρωπιστικών σπουδών της Γ΄ σε συνεργασία με το σύλλογο μικρασιατών νομού Πρέβεζας επισκέφθηκαν και μίλησαν με παιδιά μικρασιατών στην πόλη μας. Δείτε την παρουσίαση που ετοιμάσανε πατώντας ΕΔΩ . 

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ;

Μετά από διαδοχικές αναβολές τα καταφέραμε. Στις 16 Μαΐου μια μεικτή ομάδα μαθητών της Α' και Β΄ Λυκείου που μας αρέσει το θέατρο επισκεφθήκαμε το θεατρικό εργαστήρι. Η κυρία Λίλη Σακκά μας υποδέχθηκε, μας μίλησε για την ιστορία αυτής της ερασιτεχνικής ομάδας που διανύει το 26ο έτος λειτουργίας της. 26 δημιουργικά χρόνια  για την ομάδα.  Η κ. Λίλη μας είπε ότι σε αυτά τα χρόνια πέρα από τις επιτυχίες, το θέατρο την άλλαξε σαν άνθρωπο. Ξεχωρίζει την πρώτη παράσταση με το ματωμένο γάμο που κέρδισαν πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό στην Αθήνα, δίνοντας ώθηση και κίνητρο στην όλη προσπάθεια. Φέτος άλλη μια επιτυχία σε διαγωνισμό του δήμου Αθηναίων με το θεατρικό έργο "Ο Μπεχτσής" το θεατρικό εργαστήρι απέσπασε το πρώτο βραβείο.  Ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας ήταν οι ασκήσεις που κάναμε με τη βοήθεια της κ. Λίλης. Ανεβήκαμε στη σκηνή, βαδίσαμε, κάναμε σιωπή κοιτώντας προσηλωμένοι ο ένας τον άλλο, μάθαμε να παίρνουμε αναπνοές.  Νιώσαμε όλοι πολύ όμορφα και αναρωτηθή